GA4 Alternatieven

Overweeg je een alternatief voor Google's analytics-oplossing? Als dat zo is, ben je niet de enige met dit dilemma. In een tijdperk van veranderende privacyregels en bezorgdheid over gegevens, trekken steeds meer bedrijven het gebruik van Google Analytics 4 (GA4) in twijfel.

Een vraag om alternatieven

Google Analytics is een alom geliefde tool die website-eigenaren en marketeers waardevolle inzichten biedt in bezoekersstromen. Verschillende regelgevende instanties in Europa hebben echter hun bezorgdheid geuit en actie ondernomen tegen het gebruik van Google Analytics binnen de EU. Website-eigenaren kiezen nu voor privacy-gerichte gegevensverzamelingsalternatieven voor GA4 vanwege het groeiende belang dat mensen hechten aan hun (online) privacy en de ontwikkelingen van toezichthouders in de EU.

De kern van de kwestie is dat persoonlijke gegevens worden overgedragen aan de Verenigde Staten, waar Google zijn gegevens opslaat. De toezichthouders stellen dat deze opzet van gegevensopslag niet voldoet aan de eisen van de General Data Protection Regulation (GDPR) en daardoor niet gebruikt mag worden.

Nu Google Google Analytics 4 heeft gelanceerd, rijst de vraag of deze versie privacyvriendelijker en GDPR-proof is. Hoewel GA4 inderdaad meer opties biedt met betrekking tot privacy en IP-adressen op een beknoptere manier verwerkt, blijft de kwestie van het overdragen van persoonlijke gegevens naar de VS bestaan.

Privacy-vriendelijke opties

Als je waardevolle inzichten wilt ontvangen zonder persoonlijke gebruikersgegevens te verzamelen, dan kan één van deze tools je daarbij helpen. Bij DotControl kunnen we je met elk van deze tools op weg helpen.

  • Piwik Pro: deze tool heeft een sterke focus op gebruikersprivacy en gegevensbeveiliging. De rapportage-interface en het trackingmodel zijn vergelijkbaar met die van Google UA.

  • Matomo: is open-source software en kan op je eigen webserver worden geïnstalleerd. Privacyvriendelijk omdat de verzamelde gegevens niet kunnen worden herleid naar individuen.

  • Plausible Analytics: gebruiksvriendelijke interface die alleen de gegevens toont die je echt nodig hebt. Privacyvriendelijk omdat het geen persoonlijke gegevens verzamelt.

  • Fathom: vergelijkbaar met Plausible omdat het alleen basisgegevens verzamelt, waardoor ze tegelijkertijd privacyvriendelijk zijn.

  • Independent Analytics (WordPress plugin): een tool die je inzichten kan geven door gewoon de plugin te installeren. Privacyvriendelijk omdat het geen persoonlijke gegevens verzamelt.

Hulp nodig met de juiste tool?

Weet je nog steeds niet zeker of je moet overstappen en welk alternatief je moet kiezen? Geen zorgen, wij kunnen je helpen de juiste beslissing te nemen. Plan een gratis adviesgesprek van 30 minuten in en samen bepalen we de meest geschikte tool voor jouw platform(en).